LED Projektör nedir?
Uzak ve geniş alanları, gizlenen nesneleri veya belirli hedefleri aydınlatmak için üretilen LED Projektörler; yağmur ve kar gibi dış faktörlere karşı dayanıklı yapısıyla, uzun ömürlü ve enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma ürünleridir. Kare ve dikdörtgen şeklinde metal bir kasanın içerisinde iç bükey ayna ile ön kısmında ışık kaynağı yer almaktadır. Işık kaynağından aynaya yansıyan ışık silindir şeklinde mercekten hedefe doğru yayılmaktadır. Bu sayede kontrolsüz ışık dağılımının önüne geçilmektedir. Klasik aydınlatma ürünlerine göre daha büyük yapıları vardır.
LED Projektör nerede kullanılır? LED projektör kullanım alanları nerelerdir?
LED Projektörler aydınlatma yükseklik gücüne göre kullanım alanları da değişmektedir. Örneğin düşük aydınlatma gücüne sahip LED projektörler; tiyatro aydınlatma, sinema aydınlatma, sahne aydınlatma, dekoratif aydınlatma gibi amaçlarla kullanılırken; yüksek aydınlatma gücüne sahip LED projektörler, stadyum aydınlatma, halı saha aydınlatma, tünel aydınlatma, köprü aydınlatma, otopark aydınlatma, havaalanı aydınlatma, gemi aydınlatma, konser alanı aydınlatma, şehir içi aydınlatma, bahçe aydınlatma gibi amaçlarla kullanılmaktadır. LED projektörler özellikle havacılık, gemicilik ve hangar-fabrika alanlarında hayati öneme sahiptir. Hem iç mekân aydınlatmada hem de dış mekân aydınlatma sıkça kullanılmaktadır.
LED Projektör armatürlerin özellikleri nelerdir?
- Kullanım alanları çok fazladır.
- Düşük veya çok yüksek ışık şiddetine sahiptir.
- Uzun kullanım ömürleri vardır.
- Yüksek ışık şiddetine rağmen enerji tasarrufu sağlamaktadır.
- Su geçirmez özelliğine sahiptir(IP sınıfı).
- Oldukça sağlam armatürlerdir(IK sınıfı).
- Halojen projektörlerin, ortalama 6.000 saat, LED Projektörlerde ise 50.000 saat kullanım ömrü bulunmaktadır
LED Projektör çeşitleri nelerdir?
LED projektörler, ışık kaynaklarının yapısına, çeşidine, gücüne ve cinsine göre sınıflandırılmaktadır. Renk, ışık gücü ve lense göre üretilenler COB LED ve SMD LED olarak ikiye ayrılmaktadır.
SMD LED projektörler (Surface mount device) ışık yayan 3 diyota sahiptir. Renk olarak kırmızı yeşil ve maviyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu 3 renk ile diğer renk seçenekleri de elde edilebilmektedir. SMD LED projektörler günümüzde en çok kullanılan projektör çeşitleridir.
COB LED projektörler (Chip on Board) bir plakanın üzerinde yerleştirilmiş led lambalardan oluşmaktadır. Yeni nesil teknolojisiyle projektör ailesinde farklı bir yere sahiptir. İstenilen şekli alabilmektedir ve kolay kullanıma sahiptir. Güçlü aydınlatması olmasına rağmen yüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Renk olarak: mavi, beyaz, kırmızı, sarı ve yeşil renkleri ile kullanılmaktadır. Diğer projektörlere kıyasla, ışık tek bir levhadan yansıdığı için ışık gücü ve dağıtımı çok yüksektir. Son yıllarda tek bir ışık kullanılmak istendiğinde COB LED projektörler, RGB renklerinin yer aldığı renkli ışıklar kullanılmak istendiğinde SMD LED projektörler tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Güneş enerjisi ile üretilen solar projektörlere bir sonraki makalemizde yer vereceğiz.
GO-LightUp ve LED Projektörler
GO-LightUp, LED Projektör üretiminde her türlü hava şartlarına karşı önlemleri almakta, su ve toz geçirmezlik(IP), dayanıklılık(IK) gibi özellikleri, ürettiği projektörlere uygulamaktadır. LED çipinde en iyi markaları tercih etmekte ve yüksek kalitede reflektörler kullanmaktadır.